Cyndee Peters – vår mesta gospelsångerska

Gospel är en musikstil som har en viktig roll i samhället på många platser runt om i världen. I Sverige har den historiskt sett inte haft en lika viktig plats, men den finns ändå och i Sverige finns det flera artister som ägnar sig helt eller delvis åt denna typ av musik. När man talar om svensk gospel så är det omöjligt att inte nämna Cyndee Peters. Hon är den största av alla gospelsångerskor som funnits i Sverige. På sätt och vis var det hon som gjorde gospel till en mainstream musikalisk genre i vårt land, i alla fall under modern tid.

Cyndees historia och ursprung
Cyndee Peters heter egentligen Cynthia Pettice och kommer från USA. Hon växte upp i North Carolina och New York och gospeln har alltid varit en stor del av hennes liv. Redan som liten flicka sjöng hon i den lokala kyrkan. Hon fortsatte sedan att sjunga och uppträdde ofta på små klubbar och andra typer av tillställningar. Men det var inte för än hon flyttade till Sverige som hon fick sitt stora genombrott.

Det var under en resa genom Europa som hon träffade den svenske journalisten Lasse Strandell och tycke uppstod. Paret gifte sig och bosatte sig i Sverige. Det var även Lasse som övertalade henne att delta i den audition som var starten på hennes långa och framgångsrika karriär. Det var för ett arrangemang för stiftelsen som kallades Rikskonserter och efter att turnéerna var avklarade var Cyndee namnet på allas läppar. Många skulle sälja guld för att få komma på en av hennes spelningar. Karriären fortsatte sedan med skivsläpp, konserter och Tv-framträdanden.

Tillbaka till rötterna
Tragiskt nog gick Cyndees make bort under slutet av 80-talet. Trots detta stannade hon kvar i Sverige och fortsatte att jobba med gospeln. Men för några år sedan, närmare bestämt 2011, beslutade hon sig för att återvända till sina rötter och flyttade tillbaka till sitt hemland. Numer bor och verkar hon i metropolen New York, men Sverige är inte på något sätt bortglömd. Sångerskan återvänder ofta, både för nöje och arbete.