Svenska gospelsångare

Sverige är ett stort musikland och svenska artister och musikproducenter har under flera decennier haft stora framgångar både i det egna landet och på den internationella marknaden. Framgången har dessutom kommit inom en rad olika musikstilar. En genre som dock inte har blivit jättestor är gospeln. Det är inte en typ av musik som har haft ett starkt fäste i vårt land förutom i vissa gemenskaper. Trots detta finns det en rad artister i Sverige som sjunger gospel. Ofta är den här typen av musik kopplat till religion och religiösa sammankomster. Gospel sjungs till exempel ofta i kyrkor och i religiösa samfund, men på senare tid har det tagit steget ut därifrån och förekommer nu i mer publika sammanhang.

Alla kan sjunga gospel
En av gospelns många fördelar är att man sjunger i, eller tillsammans med, en stor kör. Detta innebär att alla faktiskt kan vara med och sjunga gospel. Mycket av gospeln handlar också om att lägga ner sin själ och hjärta och verkligen visan sina känslor i sången. Det är på så sätt som musiken rör lyssnarna. Många artister har insett detta och inkorporerar gospel i sin musik och i sin repertoar. Några av våra mest kända svenska sångerskor har verkligen anammat detta och har både inspirerats av gospeln och gett ut rena gospel-skivor. Bra exempel på detta är bland annat Carola Häggkvist och Sarah Dawn Finer.

Carola, en av våra mest folkkära artister har själv en mycket stark personlig tro och där med är steget till gospeln naturligtvis inte speciellt stort. Hon har givit ut album inom nästan alla upptänkliga musikgenrer och gospeln är inget undantag. Carola har givit ut två album med kristna sånger varav många är gospelsånger. Albumen heter Sov på min arm och Blott en dag. Även hennes julalbum innehåller flera gospelinspirerade sånger.

Även Sarah Dawn har sjungit mycket gospel och gör ofta gospelversioner av sina egna och andras låtar och kompositioner. Internationellt finns det naturligtvis massor av stora gospelsångare och många av våra största artister har provat på musikstilen. Några få exempel är Aretha Franklin, Bob Dylan och självaste Elvis Presley.