Andra typer av körsång

Det är långt ifrån bara gospel som kan sjungas i kör – körsång är något som uppskattas nästan oavsett vilken genre som sjungs, och i andra sammanhang än bara i kyrkan. Det bevisas om inte annat i tv-programmet Körslaget, där sju kändisar bildade körer med sångare från sin hemort, och sedan tävlade om att arrangera poplåtar, rocklåtar och låtar från andra genrer för körsång. Körslaget gick på TV4 och skapades av Caroline af Ugglas, Heinz Liljedahl och Patrik Hambraeus, efter den amerikanska förlagan Clash of the Choirs. De sju körerna i programmet representerade både sin stad och sin ”kändis”, som ju var ledare för kören och valde låtar, arrangerade dem för körsång och skapade en koreografi som körerna skulle utföra medan de sjöng. Varje vecka skulle en kör försvinna, tills bara en vinnare fanns kvar. Vilken kör som åkte ut avgjordes genom att tittarna fick rösta på den kör de ville ha kvar. Den vinnande kören fick en summa pengar som skulle användas till ett projekt i deras hemstad. Körslaget sändes i sju säsonger, men lades ned efter den sista säsongen 2013. De kändisar som vunnit med sina körer genom åren är Joacim Cans, Hanna Hedlund, Ola Svensson, Kalle Moraeus, Andreas Johnson, Putte Nelsson och Elisa Lindström.

Även om Körslaget inte längre sänds på tv, finns det gott om andra tv-program för den som älskar gospel och körsång, som Allsång på Skansen. Det är därför värt att investera i en bra tv. Om man vill köpa sin nya tv till bästa möjliga pris ska man gå in på billigatv.se, där man enkelt kan jämföra de olika butikernas priser. Sedan kan man njuta både av skönsång och av vetskapen att man har gjort en bra deal.

Körsång kan man också uppleva vid en rad olika högtider i Sverige. Det är till exempel traditionsenligt med körsång vid olika firanden förknippade med våren och sommaren, som studenten, examenshögtider vid högskolor, skolavslutningar och valborgsfirandet. För vem har inte någon gång lyssnat på ”Vintern rasat”, ”Studentsången”, ”Den blomstertid” och andra klassiska sånger sjungen av en kör? En annan högtid nära förknippad med körsång är Lucia, då luciatåg går sjungande i kör genom hela vårt mörka land.