Fira med sång

Vid många tillfällen i livet sjunger man. Det kan vara så att man sjunger för att man är glad, för att uttrycka känslor eller för att man vill glädja någon annan. Man kan också sjunga för att fira något. När det gäller gospel sjunger man till exempel för att visa glädje till Gud och Jesus. Men det är inte bara därför man sjunger gospel. Det kan man också göra för att man helt enkelt tycker att det är roligt. Precis som när det gäller att sjunga födelsedagssånger kan alla vara med och sjunga gospel. Man måste inte kunna läsa noter och det spelar ingen roll om man aldrig har sjungit en ton i hela sitt liv innan. När det gäller gospel är man alltid välkommen.

Gospel i kyrkan

Det kanske vanligaste stället att stöta på gospel på är i kyrkan. Det kan vara på högmässor eller i rena konserter. Gospelkörer är körer för både män och kvinnor i blandade åldrar. Dock finns det ofta en åldersgräns och den brukar sättas vid 15 års ålder. Det beror helt enkelt på att många texter är på engelska och man kan inte få en bra inlevelse i sången om man inte förstår vad man sjunger. Att sjunga gospel handlar om att vara glad. Man ska le och få publiken att le. Det är inte speciellt ofta man ser en ensam person stå och sjunga gospel utan det är oftast i samband med körer. En gospelkör kan dock vara stöd till en solosångare och det kan ge en härlig extra styrka i refränger. När det gäller gospel i kyrkan handlar låtarna ofta om att fira Jesus uppståndelse och om att visa på att Gud är god.

Fira födelsedagen med sång

När det gäller födelsedagar firas de ofta med sång. Ja må han leva har nog alla hört i sitt liv någon gång. Ofta sjunger man när det vankas tårta från Din Tårta eller när fikat dukas fram på bordet. Den som någon gång varit med i en gospelkör och haft hela kören sjungande omkring sig vet vilken fantastisk känsla det är. Även en lite sämre dag kan piggas upp av att höra kören stämma upp i sång.

Kan alla sjunga?

När det gäller gospel kan alla sjunga. Det spelar ingen roll vilket kön man har eller hur gammal man är. Så länge man vill vara med och sjunga är man välkommen. Många sjunger inte utan mimar bara texterna och det är också helt okej. Om man känner sig lite osäker på sången och kanske inte vet var i kören man ska stå finns det ofta möjlighet att be en kantor i kyrkan att lyssna på när man sjunger en låt man redan kan. Det där med stämmor är dock inte så viktigt. Det ska bara vara roligt att sjunga!