Jesus is King – Kanyes moderna gospel?

Jesus is King är hip-hop artisten Kanye Wests senaste album och det första av hans verk som han själv kallar för religiöst. En stor del av musiken som hörs på albumet kan definitivt anses vara modern gospel. Reaktionerna på albumet är skiftande. De flesta tycks däremot vara överens om att det innehåller stunder av briljans. Every Hour, albumets gospelfärgade inledning, ger en av verkets starkaste stunder. Därefter är det rätt ojämnt.

Ojämnt behöver det däremot inte vara för din firma. Låneinstitutet Capcito erbjuder företagslån som får din firma att växa. Att ansöka om lån hos Capcito är superenkelt. Du ansöker via hemsidan och får ett låneförslag inom 24 timmar. Om du gillar förslaget bekräftar du ansökan med BankID och får lånet utbetalt till ditt företagskonto samma dag. Inga dolda kostnader eller avgifter. Besök Capcito för att få reda på vad de kan hjälpa dig med.

Ojämnt, ibland vackert

West fortsätter att sjunga mer och mer, det är välkommet. Han är en ekonomisk sångare, precis som han är en rappare. Han sjunger bra. Vackert, trots att han inte är någon fantastisk sångare i teknisk mening. Han träffar gissningsvis rätt noter mest för att han vet hur musik fungerar, vilka spelreglerna är. Säga vad man vill om Kanye – som person, artist, trubbelmakare, twitter-filosof… Mannen vet hur man uttrycker en musikalisk idé.

Musikaliskt är det som sagt ojämnt. Inledningen är stark. Låten ”Everything We Need” är en höjdpunkt som är överraskande på sättet man associerar med West. Spåret ”Water” ringar problemen med det här albumet. Till stora delar vacker, men också i behov av en sax. Det tar emot att säga att ett album som klockar in strax över 27 minuter egentligen borde vara kortare. Om du är ett gospelfan, och det är du förstås, är ”God Is” det närmsta traditionell gospel som det här albumet erbjuder. Fin, men ganska trivial melodi. Om du vill höra fantastisk gospel av Kanye ska du lyssna på ”Ultralight Beam” från the Life of Pablo. En låt som Kanye för övrigt nyligen blev stämd för.

Har Kanye blivit lat?

Kanye West verkar inte längre spendera särskilt mycket tid på sina inspelningar. För någon som honom, som har så fantastisk förmåga att producera sant maximalistiska hip hop-låtar är det en besvikelse att han numera ofta är så slapp. Att han är megaloman vet vi ju, han skryter gärna om sina musikaliska förmågor. Med all rätta i min mening.

Det största problemet med Jesus is King är att den till stora delar är underproducerad. Ironiskt nog för ett album som handlar om gud önskar jag att den var djupare. Jesus is King låter helt enkelt lite för ofta som en demo. En bra demo visserligen, men Kanye är ingen demo-artist.