Gospelkören: sång, glädje och gemenskap!

Om du älskar att sjunga är en gospelkör den perfekta platsen för dig! Det finns gospelkörer över hela Sverige och du behöver inte kunna sjunga solo för att få vara med: det viktigaste är att du helt enkelt älskar att sjunga!

Sjunga i kör

Att sjunga i en kör handlar både om musik, men minst lika mycket om gemenskap. Det är ett lätt sätt att träffa nya människor då ni ofta träffas en gång i veckan och har ett gemensamt intresse. Det kan också vara en bra sätt att ta dig tillbaka till vardagen om du går igenom en jobbig period i livet. Om någon som du älskar har dött och du behöver en begravningsbyrå kan du vända dig till lavendla.se som med värme och kunskap hjälper dig med både begravning och juridik. Det som också gör körsång speciellt är att ni alltid har ett mål: en julkonsert, konsert för att samla in pengar till ett särskilt ändamål, en gudstjänst eller en flashmob ute på stan. Det krävs ofta flera månaders övning för att hinna träna in nog med sånger, under tiden utvecklar ni era musikaliska färdigheter och lär samtidigt känna varandra bättre. Det är inte heller ovanligt att körer åker på körhelger till en annan stad eller har en körhelg då en skicklig musiker kommer på besök och leder er.

Hitta gospelkören

Du hittar gospelkörer i kyrkor. Det enklaste är att du googlar på gospelkör och den stad som du bor i. Vissa körer, särskilt i de större städerna, är renodlade gospelkörer, andra körer, särskilt på mindre orter, är både gospel-, jul och vårkörer. Kontakta körledaren och gå på körövningen. Många körer börjar med en ny repertoar i början av hösten och sedan en ny uppsättning sånger efter nyår, vilket medför att det kan vara bättre att börja i kören i januari än veckan innan jul. Du kan alltid testa att vara med ett par gånger, innan du beslutar dig för om du ska vara med eller ej. Det finns några körer som kräver att du provsjunger, men det är ofta med professionella musiker och är mycket ovanligt.

Sjunga

Det finns personer som säger att de är tondöva och inte kan sjunga, men många sångpedagoger menar att det inte är sant: olika personer behöver bara olika mycket träning. Det fina i en kör är att det inte spelar någon roll hur duktig du är på att sjunga eftersom din röst är en del av hela kören. I en kör brukar medlemmarna delas in i tongrupper: sopran, alt, tenor och bas. Kvinnor sjunger sopran och alt, medan män sjunger bas och tenor. Sopranstämman sjunger de högsta tonerna, själva melodin, medan de andra stämmorna sjunger delar av melodin, men i andra toner. Det är de olika stämmorna som tillsammans skapar den större upplevelsen av musiken. De olika stämmorna är som olika instrument i en orkester.