Gospelns utveckling under 1900-talet

Gospel utvecklades hos den afroamerikanska befolkningen i USA och texterna har för det mesta ett starkt kristet budskap. Under åren har gospel utvecklats till att bli en populär musikstil hos många och både pop och rockmusik har hämtat mycket inspiration från gospel.

Gospel kom till Sverige under 1900-talet och växte stadigt i popularitet. Idag är gospel en självklar musikstil bland flera andra och många väljer att spela gospelmusik vid begravningen av en nära anhörig. Gospel passar mycket bra i kyrkan eftersom musiken har ett kristet budskap samtidigt som den är mycket stämningsfull. Om du vill få hjälp med att ordna musik och andra praktiska detaljer vid en begravning får du stöd genom hela processen av den professionella begravningsbyrån Lavendla. Kontaktuppgifter hittar du på https://lavendla.se/ där du även kan läsa om tjänsten med en personlig rådgivare som ordnar allt i samband med begravningen.

Gospel sprids över världen

Från att ha varit afroamerikaners musik fick även andra delar av den amerikanska befolkningen upp ögonen för den rytmiska och vackra gospelmusiken. Under 1900-talet spreds gospelmusiken även utanför USA:s gränser och idag är den populär över hela världen. I Sverige bildades gospelkören Joybells på 60-talet vilken anses ha bidragit till att föra in gospel i landet. Trots att det är få aktivt kristna i Sverige i jämförelse med många andra länder har gospel ändå blivit en populär musikstil. Många sekulära svenskar älskar gospelmusiken och både sjunger i gospelkörer och lyssnar på musiken. I Malmö samlades nyligen tusen sångare för att sjunga i en jättekör. Cyndee Peters och Carola Häggkvist är två av de mest kända artisterna som sjunger gospel i Sverige. Båda två har bidragit till att sprida dess popularitet utanför kyrkorna.

Gospel en musikstil för alla

Gospel utvecklades ursprungligen hos de afroamerikaner som kom som slavar till USA men under åren har musiken kommit att bli en uppskattad stil hos många. Gospel har dessutom tagit ett kliv in i finrummet och spelades bland annat vid det kungliga bröllopet mellan Harry och Meghan i Storbritannien. Idag går det att hitta mycket popmusik som påminner om gospel men med ett modernare uttryck. Artisten John Lundvik vann till exempel Melodifestivalen 2019 med sin gospelinspirerade låt ”Too late for love” där han till och med bjudit in en gospelkör för att förstärka känslan i den popiga låten.

Om du älskar att lyssna på gospel är det bara att bege sig till någon av de konserter som anordnas runtom i landet. Även om gospel går att lyssna på hemma går det inte att jämföra med den enorma känsla som uppstår när du befinner dig i publiken framför en gospelkör med hundratals sångare på scenen. Om du skulle vilja sjunga i en kör finns det också många som erbjuder plats. Att sjunga i kör sägs vara en riktig hälsokur eftersom det minskar stress och ökar lyckokänslan i kroppen.