Skönsjungande gospelfilm

Det finns en hel del musik som bokstavligen tar andan ur den som lyssnar och som lämnar gåshud över hela kroppen. Gospel tillhör i allra högsta grad denna kategori och denna genre har en unik förmåga att bli så mäktig att den kan få ett helt kyrkorum eller en hel sal att fullkomligt fyllas till bredden med både volym, röststyrka och innerlig känsla. Det är svårt att värja sig från gospel, då den kryper innanför skinnet och dröjer sig kvar. Vetskapen om genrens ursprung ur verklig fattigdom, oerhört lidande och slaveri i den amerikanska södern ger den en extra dimension och beröringskraft.

Sister Act

 

Det finns dessutom en egen kategori av filmer där genren verkligen kommer till sin rätt. Dessa kan oftast karaktäriseras som amerikansk “feelgood” eller dramatisk musikalkomedi. En film som många minns är Sister Act från 1992, som i den svenska översättningen fick heta “En värsting till syster”. Den amerikanska skådespelerskan Whoopi Goldberg spelar huvudrollen som Deloris Van Cartier.

Deloris arbetar som sångerska på en nattklubb, där hon oturligt nog bevittnar ett mord. När maffian är henne på spåren placeras hon i säkerhet på ett nunnekloster och tvingas iklä sig rollen som nunna. Naturligtvis är detta en roll som hon kämpar med och svårast av allt är tristessen. Eftersom Deloris älskar att sjunga, och nunnorna mer än gärna sjunger lovsång till Herren, ser hon till att vässa deras kunskaper och slutligen deltar kören i en prestigefylld gospeltävling. Filmen blev en dundersuccé och redan 1993 kom uppföljaren Sister Act 2: Back in the habit.

The Fighting Temptations

 

Huvudrollerna i denna amerikanska musikalkomedi spelas av Cuba Gooding Jr och Destiny‘s Child-stjärnan Beyoncé Knowles och filmen hade premiär 2003. Darrin bor i New York, där han främst prioriterar ett framgångsrikt liv tills moster Sally omnämner honom i sitt testamente. För att få ärva 150 000 dollar måste han åka till småstaden Monte Carlo, där hon bodde och se till att gospelkören tar hem första pris i den årliga tävlingen. När det ser riktigt mörkt ut fyller den vackra jazzsångerskan Lilly den bortglömda lilla kören med både talang och hopp. För den som likt Darren har turen att antingen vinna eller ärva en större summa pengar, finns det tips och råd kring vardagsekonomi på http://ekonomiguiderna.se för att till exempel få en så god avkastning på pengarna som möjligt.

Pitch Perfect

Denna film släpptes 2012 och är en amerikansk komedi om en talangfull a capella grupp som kallas the Barden Bellas som sammanstrålar under universitetstiden. Gruppen deltar i nationella tävlingar och blir mycket framgångsrika. Collegedrama blandas med fantastiska röstinsatser och en hel del komik. I huvudrollerna återfinns kända namn som Anna Kendrick, Rebel Wilson och Brittany Snow. Filmen blev mycket populär och fick två uppföljare. 2015 kom Pitch Perfect 2 och 2017 släpptes Pitch Perfect 3.