Så startar du en egen gospelkör

Gospel är en kyrklig musikform med kraft i och en av de saker som gör gospel så mäktigt är körerna. Ursprunget är afroamerikanske församlingar i USA men idag sjungs gospel i många länder världen över. Om det inte redan finns en passande kör på den ort där du bor kan det vara läge att helt enkelt bilda en ny. Att starta en kör behöver inte vara så svårt, men det är en del att tänka på. I det här inlägget kommer vi att gå igenom några av de saker som behöver förberedas innan verksamheten kan komma igång. I grund och botten kan man säga att det handlar om att knyta sångare till kören och om att få verksamheten att rulla regelbundet.

En kör behöver en lokal

Kristna församlingar har ofta körer som övar i anslutning till sina egna lokaler, till exempel kyrkor eller församlingshem. En plats som bokas på en bestämd tid, en eller ett par gånger i veckan, är en grundförutsättning för en kör. Vilken repertoar ni ska ha kan sägas följa av konceptet gospelkör. Gospel är dock en ganska bred genre och exakt vad ni ska sjunga kan ge upphov till intressanta diskussioner. använd maskeradkläder om ni vill göra kören mer festlig till särskilda uppträdanden men håll det värdigt och låt det inte spåra ur fullständigt.

Så lockar ni medlemmar

Om ni redan är en liten kör, men vill bli större, kan framträdanden vara ett bra sätt att värva nya medlemmar. De som gått för att se uppträdande kan förväntas vara intresserade av gospel och förmodligen finns det flera i publiken som gärna själva skulle sjunga i kör. på Sveriges körförbunds hemsida finns en anslagstavla där det går att annonsera efter nya medlemmar och du kan även hitta forum på nätet där det går att möt entusiaster. Att göra sig synlig i det lokala kulturlivet är också viktigt.